Nie leczą, ani nie zapobiegają chorobom…

Suplementy diety nie leczą, ani nie zapobiegają chorobom. Są środkami spożywczymi. Mogą one mieć korzystny wpływ na zdrowie, ale też negatywnie wpływać na organizm, dlatego nie stosuj ich na chybił-trafił. „Na wzrok”, „na wątrobę”, „wzmacniające odporność”, „oczyszczające z toksyn” – wybór suplementów diety przyprawia niejednego konsumenta o zawrót głowy. Nie zawsze jednak warto wierzyć reklamie obiecującej poprawę samopoczucia czy spadek wagi po zażyciu suplementu.

Czytaj więcej o Nie leczą, ani nie zapobiegają chorobom…

Dwie twarze spiruliny

 

Spirulina jest bogatym źródłem wartościowego białka (nawet do 77% suchej masy), węglowodanów, kwasu GLA (γ-linolenowy), witaminy F, fosforanu mezoinozytolu, który jest perfekcyjnym organicznym źródłem inozytolu  [1,2,3]. Oprócz tego, zawiera niezbędne minerały i pierwiastki śladowe, tj. potas, cynk, wapń, magnez, selen, mangan, żelazo, fosfor. Co ciekawe, żelazo jest łatwiej przyswajalne niż to przyjmowane z warzywami, czy mięsem [4]. Spirulina zawiera duże ilości karotenoidów, głównie β-karotenu i kryptoksantyny – oba związki są prekursorami witaminy A [2,3]. Produkowane przez nią pigmenty: chlorofil, fikocyjanina i porfiryna wspomagają pracę układu pokarmowego i krwionośnego. Dodatkowo karotenoidy i fikocyjanina są silnymi antyoksydantami [2, 5].

Czytaj więcej o Dwie twarze spiruliny

Co nas rozgrzewa?

Okres zimowy sprzyja występowaniu infekcji i wychłodzeniu organizmu. Idalnym rozwiązaniem będzie wykorzystanie w codziennej diecie przypraw i ziół o działaniu rozgrzewającym, które korzystnie wpłyną na nasze ciało. Dlaczego? Bo oprócz walorów smakowych mają coś jeszcz….coś czego często nie doceniamy, korzyści zdrowotne takie jak: działanie przeciwzapalne czy przeciwstarzeniowe. 

Czytaj więcej o Co nas rozgrzewa?