Metoda na….

Popularne serki DANIO. Nie ma chyba dziecka, które by ochoczo nie wyciągało rączki po ten produkt. Przynajmniej ja nie znam. Sprawdźmy, zatem dlaczego nasze maluchy tak chętnie sięgają po metodę na głoda…

 

Na tapecie Serek Danio waniliowy.

 Skład: twaróg odtłuszczony, wsad smakowy (woda, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, naturalny aromat wanilii z innymi naturalnymi aromatami), śmietanka, skrobia modyfikowana, żelatyna

 

Syrop glukozowo-fruktozowy. Niby nic takiego, brzmi niewinnie, lecz gdy mu się przyjrzymy okazuje się, że to syrop otrzymywany z kukurydzy, który zastąpił cukier. Znajduje się prawie we wszystkich wyrobach cukierniczych, chętnie dodawany jest również do soków, napojów, deserów mlecznych, płatków śniadaniowych, dżemów czy serków. Zakłóca pracę wątroby, przestawiając metabolizm na produkowanie tłuszczu ze wszystkiego, co się je. Obserwowana u dzieci nadwaga czy otyłość w dużej mierze spowodowana jest produktami zawierającymi w swym składzie syrop glukozowo-fruktozowy. Zadaniem tego ” specyfiku” jest blokowanie hormonu zwanego leptyną, informującego mózg, że jesteśmy najedzeni. Efektem takie działania jest to, że coraz więcej jemy, ciągle czujemy głód, co prowadzi do pojawienia się zbędnych kilogramów. Składnik ten przyczynia się do cukrzycy typu 2 oraz podwyższenia poziomu cholesterolu LDT.

 

Dlaczego zatem jest wszędzie? Odpowiedź jest banalnie prosta. Jest bardzo tani, łatwy do uzyskania i ma dłuższą przydatność do spożycia niż cukier.

 

Cukier. Oprócz wspomnianego wyżej syropu glukozowo-fruktozowego, pojawia się cukier. Jeżeli ktoś lubi cukier w cukrze- jego wybór, ale serek Danio, jako składnik codziennej diety? – Niekoniecznie.

 

Skrobia modyfikowana. Brzmi niezdrowo. Czasami producenci umieszczają na opakowaniu E 1422, czyli właśnie skrobię. Używana jest do produkcji pasztetów sojowych, paprykarzy. Jest naturalną pochodną skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. Źle brzmiące „modyfikowana” mówi o sposobie produkcji, a nie o modyfikacji genetycznej.

 

W porównaniu z innymi deserami mlecznymi serek Danio wypada całkiem nieźle. Na pewno nie znajdziemy w nim barwników, zagęstników, emulgatorów oraz tłuszczów utwardzonych. Zawarty w składzie syrop glukozowo-fruktozowy na pewno rzutuje na minus, zważywszy, że ten składnik znajdziemy w wielu produktach. Oczywiście od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na DANIO jednak należy zwrócić uwagę by metoda na głoda nie stała się składnikiem codziennej diety naszych dzieci gdyż w ten sposób sami pchamy je w objęcia nadwagi i otyłości.  Pamiętajcie, że taki serek w swym opakowaniu może zawierać nawet 4 łyżeczki cukru! No i ten aromat waniliowy …

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *