Mistrzowie detoksu

Oczyszczanie organizmu stało się bardzo modne. Przynajmniej raz do roku na wielu portalach w tym wielu wątkach można spotkać zapytania dotyczące detoksu lub diet oczyszczających organizm. 

Zamiast sięgać po specjalne diety czy stosować głodówki może warto rozważyć zmianę nawyków żywieniowych i wprowadzić do codziennego jadłospisu produkty, które z jednej strony wpłyną na nasz metabolizm poprawiając go z drugiej natomiast będą działały niczym „wymiatacz” toksyn.

Moimi propozycjami dla was są:

 

Na pierwszym miejscu WODA. 

Niewłaściwe odżywianie, brak ruchu, palenie, stres zakłócają równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Organizm zakwasza się i zatruwa. Kwasy odkładają się w stawach i tkankach w postaci soli niszcząc strukturę komórek. Inne trucizny – takie jak metale ciężkie – organizm magazynuje, ponieważ nie nadąża z ich rozkładem i usuwaniem. Zaczynając pić większe ilości wody usuwamy z organizmu wszystkie te uboczne produkty przemiany materii. Z tego też powodu możemy częściej korzystać z toalety. Jednak wkrótce funkcje organizmu „dostosują się” i wraz z oczyszczaniem przerwy pomiędzy oddawaniem moczu staną się coraz dłuższe. 

Badania nad spożyciem wody nie są zakończone a opinie lekarzy i specjalistów są dość rozbieżne. Jedni uważają, że 1,5 litra dziennie jest ilością wystarczającą; inni mówią, że niektórzy powinni pić nawet ok 5 litrów wody dziennie. Tak naprawdę wszystko uwarunkowane jest naszą waga, naszym wiekiem, naszą aktywnością fizyczną, trybem życia oraz uwarunkowaniami klimatycznymi, w których mieszkamy. Zbyt duże nawodnienie organizmu może przyczynić się do wypłukania z niego wszystkich wartościowych i niezbędnych minerałów. Dlatego najlepiej zachować zdrowy rozsądek i umiar i pamiętać: „lepsze może być wrogiem dobrego”.

Wodę należy pić regularnie, najlepiej małymi łykami i w nie za dużych ilościach. Lepiej jest pić częściej a mniej niż dużo za jednym razem. Wypicie naraz dużej ilości wody może spowodować szybsze wypłukiwanie soli mineralnych (sodu, potasu) z organizmu.

 

CYTRYNA

Chociaż ma kwaśny smak, w rzeczywistości jest jednym z najbardziej zasadowo wpływających na organizm pokarmów. Cytryna zawiera dwa słabe kwasy: cytrynowy i askorbinowy, które są łatwo trawione przez organizm, w efekcie czego minerały zawarte w cytrynie alkalizują, czyli odkwaszają, krew. Dlaczego to takie ważne? Ponieważ organizm funkcjonuje najlepiej w środowisku lekko zasadowym, zbyt kwaśne pH może prowadzić do wystąpienia różnych chorób i dolegliwości. Tymczasem większość z nas spożywa dużo produktów zakwaszających takich jak białka zwierzęce, ziarna, tłuszcz, cukier, a mniej tych o działaniu zasadowym, m.in. owoców i warzyw. W efekcie wiele osób narzeka na złe samopoczucie, nadprogramowe kilogramy, ciągłe zmęczenie, brzydką cerę. Cytryna przyczynia się do usunięcia tych problemów. Wypijanie codziennie szklanki wody z cytryną korzystanie wpływa na trawienie. Zawarte w cytrusach flawonoidy usprawniają bowiem procesy trawienne. Z kolei obecność w tym owocu błonnika zwanego pektyną, powoduje długie utrzymywanie się uczucia sytości, dzięki czemu nie ulegamy pokusom sięgnięcia po coś słodkiego. Sok z cytryny bardzo dobrze działa na wątrobę oczyszczając ją z toksyn (poprzez zwiększoną produkcję żółci) i wspomagając jej pracę. Ten kwaśny w smaku owoc wspiera też działanie występującego w żołądku kwasu solnego, a witamina C redukuje możliwość powstawania wrzodów żołądka. Cytryna jest świetnym źródłem witaminy C, bardzo ważnej dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Zmniejsza także ryzyko wystąpienia zakażeń górnych dróg oddechowych. Jesienią i zimą jest to szczególnie cenne. Ten żółty owoc zawiera też saponiny o właściwościach przeciwbakteryjnych, które pomagają zwalczać objawy grypy i przeziębienia. Nie mniej ważne są właściwości przeciwzapalne kwasu askorbinowego, szczególnie pomocne podczas astmy i innych dolegliwości dróg oddechowych. Poprawia on również wchłanianie żelaza, które odgrywa bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

 

Kasza JAGLANA

Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar. Kasza jaglana ma działanie zasadotwórcze, odgrywa więc dużą rolę w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Jagły to ważny składnik diety zasadowej. Kasza jaglana zawiera krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości (zapobiega ich odwapnianiu).

 

POR

Zawiera dużo potasu, wapnia, fosforu, magnezu i kwasu foliowego. Znajdziemy w nim również takie witaminy jak A,C,E i B6. Wzmacnia nerwy, oczyszcza krew, pozytywnie wpływa na układ odpornościowy i oddechowy. Oczyszcza organizm z toksyn, pomocny jest w zatruciach pokarmowych (nawet przy zatruciach grzybami i metalami ciężkimi), ma właściwości alkalizujące organizm, stabilizuje poziom cukru we krwi, obniża poziom złego cholesterolu, zwiększa poziom dobrego,  dobrze działa na układ oddechowy i odpornościowy, wpływa dobroczynnie na układ trawienny i oczyszcza krew.

 

ŻURAWINA

Wykazuje właściwości odtruwające, reguluję przemianę materii. Jest źródłem witamin: C,B1,B2, naturalnych antyoksydantów, błonnika, wapnia , fosforu, jodu, kwasu cytrynowego i jabłkowego. Stosowana jest między innymi w zapaleniu dróg moczowych i jako środek wzmacniający odporność organizmu. Zapobiega próchniczy i chorobom dziąseł. Sok z owoców żurawiny obniża poziom złego cholesterolu, wspomaga leczenie przeziębień i grypy.

 

por-w-misce-e1450899122958

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *