Czy wiedziałaś, że arbuz….

 

Czy wiedziałeś, że plaster arbuza waży 570g?  Arbuz bez skóry waży 350 g. Średnica arbuza wynosi 30 cm, grubość 6 cm. W 350 gramach arbuza znajdziemy: 

 

Energia: 105 kcal

Białko: 2,1 g

Tłuszcze: 0,5g

Węglowodany: 26,4g

Błonnik: 1,4 g

 

Witaminy/ minerały

 

Arbuza niestety nie zaliczymy do tzw. bomb witaminowych. Znajdziemy w nim witaminy C,B,A oraz witaminy z grupy B. Ponadto obecne są takie minerały jak: wapń, magnez, fosfor, potas, sód, miedź, żelazo oraz cynk. Co należy podkreślić w arbuzie znajdziecie LIKOPEN – jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, który chroni przed rakiem i starzeniem się. Ponadto owoc ten jest źródłem GLUTATIONU oraz CYRULINY, które stymulują odporność, a zawarty w arbuzie kwas foliowy chroni przed anemią oraz ułatwia przyswajanie żelaza. 

 

Kaloryczność

Arbuz składa się głównie z wody. Znajdziemy jej około 92 %, węglowodanów i błonnika pokarmowego. Ze względu na niski ładunek glikemiczny, nie mylić z indeksem glikemicznym arbuz  polecany jest diabetykom. W przypadku arbuza IG ( indeks glikemiczny) wynosi 72 ale jego ŁG ( ładunek glikemiczny ) 2,3 . To włanie ładunek glikemiczny ma wpływ na poziom cukru we krwi, a co za tym idzie ilość tkanki tłuszczowej.  Nalezy pamiętać, że produkty o zbliżonym indeksie glikemicznym mogą się zdecydowanie różnić ładunkiem glikemicznym.  Dzieje się tak dlatego, że zwyczajnie produkty różnią się od siebie ilością zawartych w nich węglowodanów. 

Musicie również pamiętać, że każdy spożyty produkt powoduje wzrost poziomu glukozy we krwi, jednakże w różnoraki sposób. W przypadku arbuza, węglowodany wchłoną się szybko, ponieważ zawierają wysoki indeks glikemiczny. Jednakże z uwagi na niewielką ilość węglowodanów w 100 g arbuza, poziom cukru  we krwi po jego spożyciu wzrośnie co prawda szybko, ale nie za wysoko i tylko na chwilę – po czym za moment powróci do punktu wyjścia. Nie będzie to więc miało większego wpływu na naszą wagę. 

 

Właściwości zdrowotne

Miąższ i sok zaleca się podawać osobom w stanach podgorączkowych. Arbuz jest również skuteczny w leczeniu obrzeków spowodowanych zaburzeniami pracy serca i nerek. Sok arbuza zawiera enzymy działające ściągająco, dlatego stosuje się go jako naturalny środek oczyszczający, przeciwzmarszczkowy oraz do leczenia stanów zapalnych. Wykazuje również działanie przeciwbakteryjne i przeciwzakrzepowe.  

 

Post Author: admin

4 thoughts on “Czy wiedziałaś, że arbuz….

    alexanderkowo.pl

    (Czerwiec 27, 2017 - 12:46 pm)

    Nawet nie wiedziałam, że arbuz ma tyle właściwości!

      admin

      (Czerwiec 27, 2017 - 3:00 pm)

      Idealna przekąska na upalne dni! Pozdrawiam

    Izabela

    (Czerwiec 27, 2017 - 1:59 pm)

    Właściwości przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe zainteresowały mnie. 😉

      admin

      (Czerwiec 27, 2017 - 2:58 pm)

      Mały wielki owoc 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *