Sekrety diety: Komosa ryżowa

Komosa ryżowa, podobnie jak amarantus, należy do grup pseudozbóż, co oznacza, ze nie znajdziecie w niej glutenu. Innymi słowy może być stosowana u pacjentów na dietach eliminacyjnych.

Co do właściwości, które ją charakteryzują to należy zwrócić uwagę na unikatowy skład aminokwasów białkowych, a dokładniej rzecz ujmując na zawartość aminokwasów egzogennych. Zawartość białka w komosie ryżowej oscyluje w granicy12-22% i co warto podkreślić jest to białko łatwo przyswajalne.  Szczególnie istotna w komosie jest obecność dużych ilości lizyny, aminokwasu ważnego dla wzrostu i odnowy tkanek.

Oprócz białka, quinoa zawiera szereg innych, cennych dla zdrowia składników odżywczych. Jest bogatym źródłem manganu, magnezu, wapnia, żelaza, miedzi i fosforu, dlatego jej spożycie jest zalecane osobom z migrenowymi bólami głowy, cukrzycą i miażdżycą.Nasiona komosy zawierają więcej tłuszczu niż ziarna zbóż, jednak tłuszcz ten stanowią głównie wartościowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, między innymi te z grupy omega-3, występujące przede wszystkim w rybach. Na tle zbóż quinoa wyróżnia się również wysoką zawartością witaminy E.

Komosa w kuchni jest bardzo wszechstronna. Sprawdza się świetnie w roli dodatku do warzywnych gulaszy, można ją śmiało stosować jako zamiennik ryżu i kasz

 

Przepis do wypróbowania: komosa ryżowa w stylu śródziemnomorski

 

Składniki

ilość porcji: 4

 

2 łyżki oleju roślinnego

2 posiekane cebule

1 posiekana zielona papryka bez nasion

1 posiekana czerwona papryka bez nasion

1 posiekana żółta papryka bez nasion

2 ząbki rozdrobnionego czosnku

130 g (3/4 szklanki) komosy ryżowej

950 ml (4 szklanki) bulionu warzywnego

1 łyżka koncentratu pomidorowego

3 pokrojone w kostkę pomidory bez nasion i bez skóry

1 łyżeczka przyprawy włoskiej do smaku

 

 

Sposób przygotowania

 

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min.

 

Rozgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę i czerwone, zielone i żółte papryki, wymieszać i podsmażać przez około 5 minut. Dodać czosnek i smażyć przez kolejne 2 minuty. Wsypać komosę, wlać wywar z warzyw i dodać koncentrat pomidorowy.

Doprowadzić do wrzenia, po czym przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut lub do momentu, aż ziarna komosy będą miękkie. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i włoską przyprawę. Gotować, aż wszystko się dobrze nagrzeje i zaraz podawać.

 

Zdjęcie pochodzi ze strony velonews.pl

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *