Pasta pomidorowo-słonecznikowa

Nasiona słonecznika posiadają wysoką wartość odżywczą. Mają więcej białka aniżeli wołowina, około 38 proc. tłustego oleju obfitującego w kwas linolowy, lecytynę potrzebną do normalnego funkcjonowania układu nerwowego, złożone węglowodany. Obfitują w aminokwas tryptofan, który zwiększa wytwarzanie poprawiającej nastrój serotoniny. Są zasobnym źródłem wapnia i magnezu, żelaza, potasu, cynku i miedzi, selenu, witamin A, E, niektórych witamin z grupy B, w tym krwiotwórczego kwasu foliowego, odmładzającej witaminy B6, witaminy PP. Selen oraz witamina E mają właściwości przeciw utleniające, przyczyniają się do spowolnienia procesów starzenia oraz przyspieszenia odbudowy komórek. Ziarna słonecznika mają dużo cynku, który jest konieczny do uruchomienia witaminy A nagromadzonej w wątrobie, przez co poprawiają wygląd skóry i włosów, ułatwiają walkę z trądzikiem młodzieńczym, jak również wzmacniają wzrok. Z uwagi na wysoką zawartość minerałów nasiona oraz kiełki słonecznika regulują równowagę kwasowo – zasadową w organizmie, dzięki czemu przeciwdziałają nowotworom i innym chorobom degeneracyjnym.

 

Składniki:

1 łyżeczka, słonecznik nasiona
Koncentrat pomidorowy, łyżeczka
Papryka czerwona, pół średniej sztuki
Pietruszka, łyżeczka
Pieczywo razowe – dwie kanapki

 

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Przyprawić do smaku. Do smarowania kanapek używamy tylko pasty!

 

 

Znalezione obrazy dla zapytania nasiona słonecznika

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *