Kultowa pomidorowa

Kultowa pomidorowa z kaszą jaglaną wg. przepisu z Bloga kulinarnego Gotowanie Jest Proste 

Popularność kaszy jaglanej w zdrowej diecie rozpowszechniła się przede wszystkim ze względu na jej możliwość zastosowań w dietach specjalistycznych osób cierpiących na różne choroby cywilizacyjne. Kasza ta naturalnie nie zawiera glutenu, ale z powodu możliwości wystąpienia zanieczyszczeń zaleca się, aby osoby cierpiące na celiakię spożywały produkty z certyfikatem bezglutenowym. Poza tym jest pożywna i tańsza niż komosa ryżowa (quinoa) czy amarantus. Doskonale sprawdza się przy diecie alergików, jest bezpieczna i łatwo przyswajalna. Na tle innych kasz wyróżnia się dużą zawartością żelaza, cynku, miedzi oraz witamin takich jak B1, B2, B6. Ponadto w przeciwieństwie do innych kasz ma charakter zasadowy

 

Właściwości zdrowotne:

 

  • odkwasza organizm
  • reguluje pracę układu pokarmowego
  • wpływa na obniżenie kwasów żołądkowych
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • obniża poziom cholesterolu
  • korzystny wpływ na naszą urodę.  Kasza jaglana zawiera krzemionkę, która poprawia kondycję: włosów, skóry i paznokci. Krzem pełni też ważną rolę w mineralizacji kości, gdyż zapobiega ich odwapnianiu.
  • wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne

 

Kasza jaglana, podobnie jak wszystkie kasze, jest dość kaloryczna. Ma również wysoki ideks glikemiczny. Jednak jej łatwostrawność i długie uwalnianie węglowodanów wpływa pozytywnie na organizm. Doskonale nadaje się dla dzieci, osób potrzebujących szybkiego zastrzyku energii, sportowców i nastolatków w okresie dojrzewania.

 

 

Nasza propozycja dla Was to kultowa pomidorowa z kaszą jaglaną!

A wy jakie macie pomysły na wykorzystanie kaszy jaglanej? 

Wydruk przepisu
Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną
Sposób przygotowania
  1. Bulion lub wodę ze Smakoszem Extra zagotowujemy razem z pomidorami. Dodajemy kaszę, a następnie blendujemy. Doprawiamy do smaku bazylią, pieprzem i ewentualnie solą. Dodajemy żółty ser, czekamy chwilę, aż ser się rozpuści i podajemy na stół z grzankami czosnkowymi, bagietką lub chlebem. Smacznego!
Udostępnij ten przepis

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *