Co nas rozgrzewa?

Okres zimowy sprzyja występowaniu infekcji i wychłodzeniu organizmu. Idalnym rozwiązaniem będzie wykorzystanie w codziennej diecie przypraw i ziół o działaniu rozgrzewającym, które korzystnie wpłyną na nasze ciało. Dlaczego? Bo oprócz walorów smakowych mają coś jeszcz….coś czego często nie doceniamy, korzyści zdrowotne takie jak: działanie przeciwzapalne czy przeciwstarzeniowe. 

Wiecie doskonale, że nie jestem zwolenniczką suplementacji szczególnie w sytuacjach, gdy nie ma ku temu podstaw. Okres zimowy to czas gdy w mojej kuchni króluje imbir, cynamon, cytryna czy miód. Od razu zaznaczam, że mówimy tutaj o pewnej systematyczności, a nie zastosowaniu w codziennej diecie od przypadku do przypadku.

Cynamon

Jest nie tylko smaczny i pięknie pachnie, ale ma też wyjątkowe właściwości lecznicze. Cynamon bardzo wcześnie stał się surowcem leczniczym. Kora cynamonowa doceniona została już w czasach starożytnych. Cynamon rekomendowano jako antidotum na silne trucizny, środek moczopędny, wiatropędny i korzystnie wpływający na układ krążenia.

Współcześnie doceniany jest głównie ze względu na smak i aromat. Ale ten niepozorny brązowy proszek dobrze działa na naszą psychikę, ale też na nasze ciało. Cynamon potrafi sprawić, że poczujemy się ciepło i bezpiecznie.

Cynamon stanowi źródło błonnika, żelaza, wapnia i manganu. Jest naturalnym antyoksydantem: wspomaga zwalczanie wolnych rodników, przez co opóźnia proces starzenia się komórek, zapobiega nowotworom i chorobom układu krwionośnego. 

Cynamon ma też właściwości antybakteryjne (wykazano, że ekstrakt z cynamonu ma działanie bakteriobójcze w stosunku do Salmonella typhimurium i Escherichia coli). Jest też doskonałym i w wypełni naturalnym środkiem do walki z trądzikiem: pomaga zlikwidować wypryski, łagodzi przebarwienia i rozjaśnia cerę. Ma właściwości przeciwgrzybiczne i anty-alergiczne. Cynamon pobudza produkcję soku żołądkowego, działa rozkurczowo i wiatropędnie. Cynamon ma też właściwości rozgrzewające, dlatego warto po niego sięgnąć kiedy czujemy, że nasz organizm jest wychłodzony, czy też w początkowej fazie przeziębienia (katar, drapanie w gardle).

 

Cynamon a odchudzanie

Cynamon przyspiesza metabolizm, poprawia proces trawienia i pomaga schudnąć. Skutecznie także hamuje apetyt na słodycze. Daje poczucie sytości.  W ten sposób zapobiega przejadanie się. Pojawiają się również doniesienia naukowe, że składniki cynamonu wykazują działanie poprawiające wrażliwość na insulinę oraz obniżające stężenie glukozy i lipidów we krwi. By wykorzystać odchudzające działanie cynamonu należy spożywać pół łyżeczki tej przyprawy dziennie.

 

Znalezione obrazy dla zapytania cynamon

 

Imbir

Imbir działa przeciwzapalnie, jest zalecany przy zapaleniu stawów i oskrzeli. Podkreśla się też jego korzystny wpływ na fukcjonowanie przewodu pokarmowego. Dodatkowo imbir działa przeciwbólowo, przeciwmigrenowo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. W okresie zimowym idealnie sprawdza się w wystudzonej herbacie z miodem. 

Na temat imbiru przeczytasz również tutaj:

Imbir rozgrzewa, leczy i działa odchudzająco

 

Znalezione obrazy dla zapytania imbir

 

Kurkuma

Kurkuma to przyprawa z tej samej rodziny co imbir, ma zbliżone właściwości a nawet jej kłącze przypomina  imbir. Można ją najczęściej kupić w formie sproszkowanej. Kurkuma jest rozgrzewająca i lekko pikantna  w smaku, ma delikatny korzenny zapach. Jej główny składnik aktywny to kurkumina, której zawdzięcza niesamowicie intensywny pomarańczowo-żólty kolor i lecznicze właściwości.

Kurkuma wykorzystywana jest w medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej. Głównym składnikiem kurkumy jak już wspomniałam jest kurkumina, jeden z najmocniejszych przeciwutleniaczy o bardzo silnym działaniu przeciwzapalnym, przeciwwirusowym, przeciw-bakteryjnym, oczyszczającym i antynowotworowym.

Kurkuma posiada właściwości przeciwnowotworowe. Dr. Bharat Aggarwal, pionier w dziedzinie badań nad kurkuminą,  z Centrum Badań nad Rakiem im. Andersona w Houston udowodnił, że kurkumina działa przeciwko rakowi we wnętrzu komórki (wykazał oddziaływanie kurkuminy na wszczepionego myszom raka piersi. Zastosowana u myszy kurkumina w dawkach spożywczych znacznie ograniczyła przerzuty mimo, iż komórki te nie reagowały na chemioterapię). Badania opublikowane w 2011 roku przez naukowców z Uniwersytetu w Teksasie (Centrum Nowotworów MD Anderson) potwierdziły działanie antynowotworowe kurkuminy, która mówiąc w wielkim skrócie wyszukuje w organizmie złośliwe komórki rakowe i niszczy je. W przeciwieństwie do syntetycznych leków kurkuma jest w 100% naturalna i nie wywołuje szkodliwych efektów ubocznych. Badań i publikacji naukowych na temat właściwości kurkumy jest mnóstwo, to jedna z najbardziej zbadanych przypraw.

Kurkuma słynie z silnego działania przeciwzapalnego. Wg przeprowadzonych badań kurkumina hamuje proces zapalny w podobnym stopniu jak tak silne leki jak np. hydrokortyzon czy nurofen. To ważna informacja dla osób cierpiących na reumatoidalna zapalenie stawów, w przypadku których kurkumina która pomaga łagodzić ból. Walka z przewlekłymi stanami zapalnymi to również walka z chorobami nowotworowymi, ponieważ jak dowiodły badania (opublikowane w 2011 roku w magazynie Proceedings of the National Academy of Sciences) nawet 25% wszystkich nowotworów wywołanych jest właśnie przez  chroniczny stan zapalny. W celach leczniczych warto zastanowić się nad suplementem na bazie kurkumy. Osobiście wypróbowałam i polecam w pełni naturalny i ekologiczny suplement firmy Pukka o nawie Wholistic Turmeric. Ten produkt, jako jedyny zawiera oprócz kurkuminy dużo więcej innych cennych związków  (olejki eteryczne i 200 innych aktywnych składników).

 

Kurkuma a odchudzanie

 

Kurkuma ma działanie odchudzające –  wspomaga metabolizm, przyspiesza trawienie i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej. Dodając kurkumę do jadłospisu korzystamy z jej właściwości odchudzających.
Ponadto kurkumina działa oczyszczająco na krew, wspomaga pracę trzustki i wątroby. Obniża poziom cholesterolu i pobudza również wydzielanie żółci. Stosowana jest w celu zmniejszania kamieni żółciowych jak też redukowania guzów macicznych i zmniejszania bólów menstruacyjnych, z którymi boryka się nie jedna kobieta.

Jako ciekawostkę dodam, iż kurkuma przyspiesza też gojenie ran (Hindusi posypują nią nawet rany by przyspieszyć proces gojenia).

Ważne! Kurkuma używana razem z czarnym pieprzem  zwiększa przyswajanie kurkuminy do nawet 2000 %. Warto o tym pamiętać, ponieważ kurkumina jest dosyć słabo przyswajalna.

Z całą pewnością kurkuma nie jest lekarstwem na wszystkie dolegliwości. Zdrowa dieta oraz aktywność fizyczna powinny być dla nas priorytetem w utrzymaniu doskonałego zdrowia. Jednak na pewno używanie kurkumy w naszej codziennej diecie pomoże w utrzymaniu zdrowia.

 

Znalezione obrazy dla zapytania kurkuma

 

Bibliografia:
1.Olszewska M. „Kurkuma i jej lecznicze właściwości”
2. Kargulewicz A. „Superfoods – przyprawy rozgrzewające w diecie”

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *