Imbir – rozgrzewa, leczy i….. działa odchudzająco

Imbir – rozgrzewa, leczy i ….działa odchudzająco. Gdy zaczyna się okres zachorowań na grypę jest to dla mnie znak aby sięgnąć po imbir. Jeszcze kilka lat temu kupienie świeżego imbiuru było prawdziwym problemem. Teraz dostępny jest niemal w każdym supermarkecie, a nawet mniejszych sklepikach. 

 

Czy wiedzieliście, że imbir to jedna z najdrowszych przypraw świata?

Imbir działa rozgrzewająco, więc jest niezastąpionym remedium na wychłodzenia i przeziębienia. W swym składzie posiada również enzym ułatwiający rozkład białek w żołądku. Łagodzi bóle reumatyczne i gardła. Oprócz właściwości rozgrzewających posiada również wykrztuśne i oczyszczajace organizm szczególnie przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Ułatwia trawienie, pobudza pracę żołądka i jelit, działa rozkurczowo, a nawet leczy wzdecia.

Olejek imbirowy stymuluje krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, pomaga w walce z cellulitem. Imbir może być stosowany również przy chorobach stawów. Korzystnie wpływa na układ odpornościowy czy wątrobę. 

Ponadto imbir  przynosi ulgę podczas napadów migren, ma właściwości przeciwzapalne i redukuje ból.  Ma również właściwości moczopędne, wzmacnia i oczyszcza nerki. Poprawia również ukrwienie mózgu, więc świetnie wpływa na poprawę koncentracji.  Doskonale sprawdza się również w chorobie lokomocyjnej czy morskiej.

 

Witaminy i minerały zawarte w tym korzeniu czynią go potęgą zdrowia, pomagając jednocześnie schudnąć. Imbir pobudza enzymy trawienne, dzięki czemu organizm pochłania tylko te dobre składniki, wyrzucając niezdrowe substancje. Badania sugerują, że dzięki tej korzennej przyprawie nasz metabolizm przyspiesza, wspomagając proces spalania kalorii, zaś od czasów starożytnych chińscy lekarze piją herbatkę imbirową, aby utrzymać wysoki poziom witalności.

 

Uwaga!

Imbiru nie powinny stosować kobiety w ciąży i karmiące, chorzy na przewlekłą chorobę przewodu pokarmowego i z refluksem. 

Jako przyprawa imbir ma bardzo szerokie zastosowanie. Można go dodawać do deserów, napojów, ostrych sosów, ryb, mięsa baraniego, wołowego, wieprzowego i drobiu. Świetnie nadaje się również do drobiu a nawet zup. 

 

Woda z cytryną i imbirem ( pij przed śniadaniem)

 

Składniki:

 

  • Zetrzyj około 3 cm kłącza imbiru
  • Wyciśnij 2 cytryny
  • Zalej wodą (około pół litra)

 

Przygotowaną esencję zostaw na noc w lodówce. Rano, po przebudzeniu, na około 30 minut przed pierwszym posiłkiem, wlej przygotowaną miksturę do szklanki. Najlepiej jak zalejesz jej połowę, a resztę uzupełnisz ciepłą wodą. Gotowe!

Do smaku możesz dodać listki mięty, plasterki ogórka i miód, które także słyną z leczniczych właściwości.

Ze względu na podrażniające działanie imbiru  napoju należy używać z umiarem. Niewskazany jest dla osób z przewlekłymi dolegliwościami układu pokarmowego, kobiet w ciąży i karmiących mam.

 

Post Author: admin

2 thoughts on “Imbir – rozgrzewa, leczy i….. działa odchudzająco

    Joanna

    (Styczeń 10, 2017 - 11:43 am)

    Imbir + Cytryna = miłość&szczęście! 😀 <3

    Małgosia Ostrowska

    (Styczeń 12, 2017 - 7:40 am)

    Uwielbiam imbir i wierzę w jego właściwości. Dzięki za przepis na napój z imbiru. Ja dokładam jeszcze łyżeczkę miodu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *