Sekrety odchudzania

Jednym z sekretów odchudzania, który stosuję w planach żywieniowych jest owoc kiwi, który posiada ponadprzeciętne walory odżywcze.

Co w nim znajdziemy? Ogromne ilości witaminy C,B i E, potas, cynk, sód, pektyny, polifenole oraz kwas foliowy.

Wartości odżywcze kiwi (w 100 g)

Wartość energetyczna – 61 kcal
Białko ogółem – 1.14 g
Tłuszcz – 0.52 g
Węglowodany – 14.66 g (w tym cukry proste 8.99)
Błonnik – 3.0 g

Witaminy

Witamina C – 92.7 mg
Tiamina – 0.027 mg
Ryboflawina – 0.025 mg
Niacyna – 0.341 mg
Witamina B6  – 0.063 mg
Kwas foliowy –  25 µg
Witamina A – 87 IU
Witamina E – 1.46 mg
Witamina K – 40.3 µg

Minerały

Wapń – 34 mg
Żelazo – 0.31 mg
Magnez – 17 mg
Fosfor – 34 mg
Potas – 312 mg
Sód – 3 mg
Cynk – 0.14 mg

Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

Kiwi wspomaga leczenie grypy, wpływa na pozytywne samopoczucie, chroni przed chorobami serca oraz układu krwionośnego, oczyszcza organizm. Specjalista ds. żywienia z Rowett Research Institute wykazał, że codzienne zjadanie kiwi może chronić DNA przed uszkodzeniami, które niekiedy prowadzą do rozwoju nowotworów. Co więcej, mogą wspomagać naprawę uszkodzonego DNA. W owocach kiwi wykryto także substancje, które niszczą komórki nowotworowe raka jamy ustnej

Badania wykazują, iż regularne zjadanie spożywanie kiwi zmniejsza poziom trójglicerydów we krwi aż o 15%.

Chociaż wykazuje ponadprzeciętne właściwości może uczulać! Alergia na owoc kiwi może objawiać się w różny sposób,  jednak najczęściej przyjmuje postać zespołu alergii jamy ustnej (pojawiają się świąd i obrzęk języka, gardła, ust i jamy ustnej).

Na kiwi powinny uważać także osoby uczulone na lateks. Owoc ten może być bowiem przyczyną reakcji krzyżowej. Można mówić o niej wtedy, gdy u osoby uczulonej na lateks objawy alergii pojawiają się także po kontakcie z substancjami, które lateksu nie zawierają, ale ich alergeny są zbliżone budową do tych pochodzących z lateksu, m.in. z kiwi. To właśnie po kontakcie z alergenami tego owocu dochodzi do najsilniejszych reakcji krzyżowych. Już nawet zjedzenie niewielkiej ilości kiwi może zapoczątkować reakcję krzyżową, a nawet doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego.

Warto wiedzieć, że kiwi może reagować krzyżowo także z pyłkami brzozy, żyta i bylicy, innymi owocami (melon, brzoskwinie, papaja, ananas i jabłko), sezamem, makiem, orzechami laskowymi i ziemniakami.

Źródło informacji o alergii: www.poradnikzdrowie.pl/kiwi-owoc-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze

To ci się przyda!

Koktajl przyspieszający przemianę materii i oczyszczający organizm

 

Składniki:

— 1 szklanka melona pokrojonego w kostkę

— 2 dojrzałe średniej wielkości kiwi

— 2 łyżki siemienia lnianego

–1 łyżka zarodków pszennych

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zmiksuj ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli będzie zbyt gęsta dolej odrobinę wody. 

Smacznego!!!

 

kiwi

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *