Wysyp truskawek

Truskawki zawierają witaminy: C,A, B1,B2, PP oprócz nich znajdziemy również fosfor i wapń, które wzmacniają kości i zęby, poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm.

Ponadto są źródłem żelaza, manganu oraz kwasu elagowego, który chroni przed nowotworami.  Dlaczego warto sięgac po truskawki?  Chociażby dlatego, że poprawiają przemiane materii, oczyszczają jelita i korzystnie wpływają na naturalną florę bakteryjną. Wykazują działanie odtruwające, antybakteryjne oraz wzmacniające organizm. 

 

Wskazane są przy chorobach reumatycznych, artretycznych, czy chorobach nerek. Wspomagają leczenie grzybicy, trądziku i oparzeń słonecznych. Pomocne są przy zapaleniach jamy ustnej. Wspomagają spalanie tłuszczów, a to ze względu na zawartość bromeliny. Ponadto mają właściwości wybielające zęby!

 

Surowcem leczniczym są liście i korzenie, które zawierają kwas krzemowy. Odwar z liści stosujemy na biegunkę, żółtaczkę, anginę a nawet upławy. Liście truskawek ususzone i utarte na proszek wykorzystuje się do okładów na miejsca poprarzone. Świeżym sokiem z owoców przmywa się natomiast zaropiałe, zainfekowane zranienia i owrzodzenia na skórze. 

 

Przydatne przepisy!

 

Napar z liści truskawek

15 g liści zalać wrzątkiem. Odstawić pod przykryciem na 10 minut, a następnie przecedzić. Pic przy niedokrwistości, szkorbucie, kamicy żółciowej. 

 

Wywar z korzenia

Zagotować 30g korzenia na 1 litr wody, odstawić do naciągnięcia na 10 minut. Popijać na artretyzm, miażdżycę, nadciśnienie, dolegliwości dróg moczowych i astmę. 

 

 

Uwaga! Truskawki bardzo często uczulają

Post Author: admin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *